Oma fietsen, zijn die nog wel voor oma’s?

De fietsenstallingen op, onder andere stations, staan tegenwoordig nog altijd vol met oma fietsen. Hoe komt dit?
Een verklaarbare reden zou ‘generatie-op-generatie’ kunnen zijn.
Als je na gaat: de 65+’er van nu was de leerling of de student van vroeger.
Het gebeurt namelijk vaak dat de oudere persoon een nieuwe fiets aanschaft en de oude fiets aan een kleinkind geeft. Die gaat natuurlijk ook naar school en zo vervuld het stalen ros van 1 of 2 generaties geleden, het vervoermiddel voor de leerling, dan wel student, van vandaag!

Fietsenmakers hebben door dat er altijd vraag zal blijven naar degelijke oma fietsen. Die spelen daar slim op in door bijvoorbeeld de meest voorkomende gebreken, goedkoop te laten oplossen. Denk daarbij aan het plakken of vervangen van een band, spatbord laten maken of de spaken laten opspannen. De fiets met het slag in het wiel komt de fietsenmaker ook regelmatig tegen.

De oma fietsen die gebruikt worden, en daadwerkelijk tientallen jaren oud zijn, zijn vaak van goede kwaliteit. Het verschil daar in komt sommige fietsenmerken helaas niet ten goede. Bij A-merken kun je denken aan: Gazelle, Batavus en Sparta. dit zijn merken die voor een bepaalde kwaliteitseis staan. Vandaag de dag al helemaal. Mensen die een voor een nieuwe fiets gaan, willen een fiets waar ze het liefst tientallen jaren mee vooruit kunnen.

Een stimulans om een nieuwe fiets te kopen, is dat het fiscaal aantrekkelijk kan zijn dankzij het fietsplan.
Er worden extreem luxe, nieuwe oma fietsen aangeboden. Van die fietsen waarbij je denkt: ‘Heeft die nou handvat verwarming?!’.
Als die fiets aangeboden wordt met (af en toe) enkele honderden euro’s voordeel, is dat het overwegen waard.
Een bijkomende zaak is dat nieuw gekochte fietsen op termijn (middels goed onderhoud) vrij waardevast kunnen blijven. 10 jaar later moet dan 50 – 60% van de aankoopprijs nog wel te halen zijn bij eventuele verkoop.

Hoe klinkt dit: ‘Oma fietsen zijn cool!’. Regelmatig hoor ik studenten praten over wat voor fiets zij gebruiken en hoe ze er aan gekomen zijn.
Diverse verhalen (soms wat mooi praat) en een kleine discussie verder heeft iedereen waardering voor het verhaal van elkaars oma fiets.
Conclusie die uiteindelijk relevant is: op oma fietsen mag je gezien worden!

BRON: http://www.fietsaanbieding.eu/